17.5 C
Świecie
środa 22 maja 2024
Strona głównaInwestycjePrzebudowa PIT-u potrwa dłużej. Co jest powodem?

Przebudowa PIT-u potrwa dłużej. Co jest powodem?

To już pewne. W tym sezonie turystycznym Punkt Informacji Turystycznej na Placu Zwycięstwa w Koronowie nie zostanie uruchomiony

Punkt Informacji Turystycznej w Koronowie to miejsce, gdzie turyści odwiedzający naszą gminę mogą uzyskać m.in. informacje o historii miasta, atrakcjach, bazie noclegowej i punktach gastronomicznych. Można kupić też przewodnik, mapkę, gadżet z Koronowa. W budynku była też izba muzealna. Stan techniczny obiektu pozostawiał jednak wiele do życzenia. Skrzypiąca podłoga, przeciekający dach, spadające dachówki, pęknięcia na ścianie.. to tylko niektóre problemy.

Dlatego władze postanowiły przebudować to miejsce. Zakres robót jest bardzo duży. Prace rozpoczęły się w ubiegłym roku. – Zaawansowanie prac jest znaczące – przekazał nam burmistrz Patryk Mikołajewski. – Wykonano wszystkie elementy murowane ścian konstrukcyjnych, stropów i ścian działowych razem z konstrukcją dachu i jego odeskowaniem oraz pokryciem papą. Wykonano także wewnętrzną instalację elektryczną, sanitarną, c.o. oraz instalację wentylacyjną. Położono tynki i okładziny wewnętrzne, wykonano sufity na poziomie parteru wykończone tynkiem. Dokonano renowacji przegród piwnicznych. Umowa z Wykonawcą została podpisana w terminie do czerwca 2022 roku, natomiast już dziś wiadomym jest, że umowa zostanie przedłużona do końca września br., z uwagi na trwającą trudną sytuację na rynku budowlanym, m.in. długie terminy oczekiwania na materiały budowlane oraz zakres prac dodatkowych, które wynikły w trakcie prowadzenia robót, których zarówno inwestor jak i Wykonawca nie mogli przewidzieć – dodaje burmistrz.

Jak się okazuje gmina myśli już także przyszłościowo. Trwa opracowywanie dokumentacji projektowej dotyczącej zagospodarowania dziedzińca przy budynku. Jak przekazał nam burmistrz Patryk Mikołajewski projekt zakłada m.in. rozbiórkę budynku mieszkalnego przy ul. Spichlerzowej, zaprojektowanie tarasu z balustradą krzyżową drewnianą, ze stolikami, na stropie istniejącej piwnicy oraz miejscem na ekran, zaprojektowanie zadaszenia tarasu w postaci wiaty, zaprojektowanie ścian z pergolami na całej długości z zielenią zimozieloną, zaprojektowanie miejsca na książkomat, stojak na rowery oraz elementy małej architektury typu ławki, kosze na śmieci. Zaprojektowane zostaną także chodniki i ciągi komunikacyjne z uwzględnieniem osób z niepełnosprawnościami ruchowymi. Projekt będzie obejmował także instalację oświetleniową, monitoringu oraz strefę Wi-Fi.

POWIĄZANE ARTYKUŁY

Najlepsze komentarze

Na topie